Completorium

Etusivu - Käytäntö - Taustamateriaali - Ilmoittautuminen - Järjestäjät

Suositeltavaa lukemista

Jos haluaa lukea peliä varten yhden kirjan, niin Pyhän Benediktuksen luostarisääntö käytännönläheisyydessään ja lyhyydessään hyvä valinta. Tuore suomenkielinen laitos (Basam Books, toim. Tuija Ainonen & Maiju Lehmijoki-Gardner) sisältää myös tiiviin luostarilaitoksen historian. Englanniksi se löytyy verkostakin (esim. täältä). Pelissä ei tulla noudattamaan kaikkia säännön yksityiskohtia (käytännön mahdottomuus), mutta sen henki kyllä pyritään tavoittamaan.

Kaunokirjallisuudesta Umberto Econ klassikkoteos Ruusun nimi on historiallisuudessaan erinomaisen suositeltava teos (elokuva vähemmän). Pelin kannalta on tosin pidettävä mielessä, että se sijoittuu clunylaisluostariin yli sata vuotta myöhemmin, jolloin paavi on Avignonissa ja kerjäläisveljestöt läpikäymässä vakiintumiseen liittyvää kriisiä. Econ toinen kirja Baudolino ei liity luostarielämään mitenkään, mutta tarjoaa ajankuvaa paavin, keisarin ja kaupunkien välisistä kiistoista sekä ristiretkistä 1100-luvun lopulla (pelin hengen tavoittamiseen molempien teosten ajallinen tarkkuus on aivan riittävä). Samoihin aikoihin sijoittuva Jan Guilloun Tie Jerusalemiin (Arn-trilogian ensimmäinen osa) sisältää sistersiläisluostariin sijoittuvia katkelmia.

Tietokirjallisuutta luostarielämästä ja keskiajan kirkosta on kirjoitettu hyllymetreittäin, mutta suomenkielisistä helposti aukeavia ovat Tuomas Heikkilän ja Maiju Lehmijoki-Gardnerin Keskiajan kirkko sekä Lehmijoki-Gardnerin Kristillinen mystiikka, joka pyörii paljolti luostarikontekstin ympärillä. Järkälemäinen Keskiajan avain (toim. Marko Lamberg, Anu Lahtinen & Susanna Niiranen) sisältää lyhyitä informatiivisia artikkeleita aiheesta kuin aiheesta (erityisesti "Keskiajan uskontoelämän peruskäsitteet"), ja perusteellisempi läpileikkaus läntisen luostarilaitoksen historiasta löytyy C.H. Lawrencen teoksesta Medieval Monasticism.

Ajan yleis- ja sosiaalihistoriaa voi kaivella monista teoksista, mutta yksi hyvä on R.H.C Davisin A History of Medieval Europe from Constantine to Saint Louis, joka päättyy noin pelin aikakauteen, ja demografisesti orientoituneille Robert Bartlettin Making of Europe: Conquest, Colonization and Cultural Change 950-1350.

Mikko Heimola